Székelyvaja Marosvásárhelytől délre fekszik, tizenhat kilométerre. Közvetlen szomszédai: Ákosfalva, Kisgörgény, Székelycsóka, Göcs és Harasztkerék. Az E 60-as, főútvonalon Ákosfalva és Göcs között helyezkedik el, Kisgörgénnyel, Székelycsókával és Harasztkerékkel szekérút köti össze.

1332-ben Vaya néven, mint önálló egyházközség szerepel. Az 1567-es regesztrumban Waya néven 9 kapuval fordul elő. (Orbán Balázs). Székelyvaja temploma nagyon régi, még a reformáció előtt épült, a XIII. században. A templom túlélte a tatár valamint a török dúlásokat, itt-ott a falakon még mindig észlelhető a tatár nyílak nyoma. A református egyház nagyon régi kegytárgyakkal rendelkezik: egy 1642-ből származó régi ezüstpohárral, valamint egy 1791-ből származó török kendővel. A kissebbik harangon a következő felirat olvasható: „O Rex glorie venicum pace 1497” Lakói szinte azonnal a reformáció után áttértek a protestáns vallásra.

Az 1989-es társadalmi változások nagyban megviselték a falu gazdasági életét. A termelő szövetkezet felbomlása, valamint a Marosvásárhelyen működő termelési egységek magánosítása eredményeként a munkanélküliség meghatványozódott. Községünk második legnépesebb faluja, így, gazdasági téren igencsak hátramaradt.

Kedvező földrajzi fekvése, kihasználatlan emberi és gazdasági erőforrásai éltetik bennünk a reményt, hogy Székelyvaja visszakapja egyszer régi helyét és méltóságát.

Az oldal elkészitésénél felhasználtuk Fábián Júlia Az év ünnepeihez kapcsolódó népszokások Székelyvajában c. falumonográfiáját.