23 November 2016
ROMÂNIA,
JUDEŢUL MUREŞ
PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI
Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro, www.acatari.ro
Nr. 6257 din 14 noiembrie 2016
P R O C E S-V E R B A L
al şedinţei Consiliului local Acăţari din 14 noiembrie 2016
Încheiat azi 14 noiembrie 2016, cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului local al comunei Acăţari.
La ședință sunt prezenţi:Osvath Csaba,primarul comunei Acățari și următori consilieri locali: Ciatlos Gyorgy, Krizsan Tibor ,Magyari Zoltan,More Tibor,Nagy Albert, Nagy Dalma Imola, Nam Vilmos ,Pecsi Domokos, Szabo Lorand Laszlo, Szabo Tibor Levente și Veres Gaspar Ervin .
Lipsesc : Fulop Lajos, Menyhart Balint.
La ședință participă : Toth Emese Zsuzsanna,consilier Primar,Kocsis Robert,reprezentant Birou dezvoltare locală.
Președinte de ședință:rog secretarul comunei să prezinte observaţile consilierilor locali legate de conţinutul procesului verbal al şedinţei consiliului local din data de 3 noiembrie 2016.
Secretarul arată că nu a fost formulată nici o observaţie din partea consilierilor pentru modificarea conţinutului procesului verbal amintit,în consecinţă acestea se aprobă cu unanimitate .
Preşedintele de şedinţă prezintă ordinea de zi pentru şedinţa de azi care cuprinde următoarele puncte:
1.Proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local nr.18/26.04.2001, privind însuşirea inventarului domeniului public al comunei Acatari, cu modificări şi completări ulterioare.
2.Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate al proiectului ”Canalizare menajeră și stație de epurare în com.Acățari,jud.Mureș-etapa 1”
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării proiectului ”Canalizare menajeră și stație de epurare în com.Acățari,jud.Mureș-etapa 1”
4.Întrebări,interpelări.
Nefiind alte propuneri cu unanimitate se aprobă ordinea de zi.
Se trece la discutarea primului punct înscris pe ordinea de zi referitoare la proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local nr.18/26.04.2001, privind însuşirea inventarului domeniului public al comunei Acatari,
- 2 –
Secretar: Domeniul public local al comunelor, oraşelor şi municipiilor, este alcătuit din categorii de bunuri nominalizate la pct.III din Anexa la Legea nr.213/1998, respectiv, Anexa nr.3 la Normele tehnice pentru întocmirea inventarului , aprobate prin HGR nr.548/1999.
Aparţin domeniului public de interes local bunurile care potrivit legii sunt de interes public şi nu sunt declarate prin lege de interes public naţional. Aceste bunuri sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizablile
Domeniul public al judeţului Mureş, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Mureş a fost atestat prin Hotărârea Guvernului nr.964/2002.
În anexa nr.9 din Hotărârea Guvernului susmenționată ,rețelele stradale din satele aparținătoare comunei Acățari sunt cuprinse la poz.26-33.
Pentru implementarea proiectului ”Canalizare menajeră și stație de epurare în com.Acățari,jud.Mureș-etapa 1-.” este necesar ca drumurile sătești din localitățile Roteni și Acățari,unde se vor amplasa conductele de canalizare să fie evidențiate separat.Acesete evidențieri sunt prevăzute în anexa la proiectul de hotărâre.
Fiecare drum , fie el sătească sau de exploatare are un număr.Prin proiectul de hotărâre nu sa propus altceva decât micșorarea lungimii rețelei stradale din localitățile Roteni și Acățari și evidențierea acestora în domeniul public cu denumirea(numărul) respectiv.
În localitatea Murgești conducta de canalizare se va realiza pe marginea drumului comunal care este deja prevăzut în anexa nr.9, în consecință nu este necesară evidențierea lui separată.
Primar:practic nu se schimbă nimic în domeniul public al comunei,dar unele drumuri sătești vor fi trecute cu lungimea lor cu denumirile/numerele cu care sunt prevăzute.
Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre.
Pentru : 11 (Ciatlos Gyorgy, Krizsan Tibor ,Magyari Zoltan,More Tibor,Nagy Albert, Nagy Dalma Imola, Nam Vilmos ,Pecsi Domokos, Szabo Lorand Laszlo, Szabo Tibor Levente și Veres Gaspar Ervin )
Împotrivă: 0
Abţineri: 0
Se discută punctul doi înscris pe ordinea de zi referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate al proiectului ”Canalizare menajeră și stație de epurare în com.Acățari,jud.Mureș-etapa 1”
Primar:este vital ca, comuna Acățari să mențină mersul pe direcția dezvoltării.
Canalizarea și construirea unei stații de epurare în comuna Acățari, nu figurează în Master Planul adoptat de ADI ”Aqua Invest”,în consecință această problemă trebuie rezolvată pe plan local.
Nu dorim să rămânem în urmă cu dezvoltarea infrastructurii,motiv pentru care a fost elaborată studiul de fezabilitate al proiectului ” ”Canalizare menajeră și stație de epurare în com.Acățari,jud.Mureș-etapa 1”.
Poate că studiul trebuia elaborat cu câteva luni înainte,dar fiind an cu alegeri, sperăm ca încă în acest an să putem depune proiectul pentru finanțare.
Dacă în luna decembrie ,cum de altfel se preconizează, se dă undă verde pentru depunerea proiectului vom câștiga un an.
În studiul de fezabilitate este vorba despre etapa 1 care cuprinde următoarele:
- 3 -
-Construcția unei stații de epurare în satul Acățari,
-depunerea canalelor colectoare(magistrală) în satele Roteni,Murgești și Acățari,
- doua statii locale pentru pomparea apelor uzate,în Roteni,respectiv în Acățari,
Stația de epurare va fi construită în satul Acățari,pe un teren de cca.0,15 ha lângă calea ferată -terenul unde a funcționat cândva târgul- datorită faptului că acest teren este situat la ceea mai mica înălțime față de punctul de pornire a magistralei din satul Roteni.
Diferența de înălțime între cele două puncte este de cca.50 m,motiv pentru care o mare parte a conductelor vor fi gravitaționale ,fiind o distanță mică unde este nevoie de stații locale de pompare.
Conducele vor subtraversa canalul Vețca și pârâul Niraj,aceasta fiind motivul pentru care sunt necesare stațiile de pompare.
Stația de epurare va fi în așa fel proiectat ca după terminarea primei etape, la această stație să poată fi racordate celălalte sate,respectiv străzile necuprinse în faza 1.
Ne gândim și la creșterea populației,respectiv la creșterea numărului persoanelor juridice , care în viitor vor solicita legarea la această stație, motiv pentru care proiectarea stației s-a făcut în așa fel încât să aibă o capacitate liberă de cca. 30% pentru viitor.
Singura problemă se pune la satul Stejeriș,care foarte greu poate fi racordat la această stație,racordarea satului fiind prevăzută la stația de epurare din comuna Crăciunești.
Acest fapt se datorește amplsamentulului satului Stejeriș,care este localitatea ceea mai joasă din comună.
În faza unu ,conform calculelor,la această stație vor fi legați cca.1200 de persoane,care reprezintă cca.300 de familii.
Pentru acest motiv lungimea canalelor colectoare-magistrala- este proiectat la o lungime așa de mare,iar al doilea motiv este existența conductelor de apă în aceste localități.
Valoarea calculelor elgibile pentru acest proiect , care se dorește să se obțină de la POS Mediu, nu poate depăși un million de euro.
Calculele neeligibile vor fi suportate din bugetul local.
Câteva date tehnice:
Total, lungime retea, din care: canalizare gravitationala: canalizare sub presiune: |
6911 m 4196 m 2715 m |
Costuri:
în mii lei/ mii EURO la cursul (BCE): 4,5023 RON/ EURO din data de 11.11.2016 |
|||||
Nr. crt. |
Denumirea capitolelor şi subcapitolelor de cheltuieli |
Valoarea pe categorii de lucrări, fără TVA |
TVA |
Valoare (inclusiv TVA) |
|
mii lei |
mii euro |
mii lei |
mii lei |
mii euro |
|
TOTAL GENERAL |
6,449.103 |
1,432.402 |
1,278.018 |
7,727.121 |
1,716.261 |
Din care C+M |
4,539.434 |
1,008.248 |
907.887 |
5,447.322 |
1,209.898 |
|
|
|
|
|
|
- 4 –
Vă dau câteva exemple ca să înțelegeți din ce se compun aceste cheltuieli:
-Cheltuielile legate de alimentarea cu energie electrică și branșament la stația de epurare și cele două stații de pompare se ridică la suma de cca.63.000 euro,reprezentând cca.285.000 lei,
-Cheltuieli neprevăzute,care trebuie cuprinse în mod obligatoriu în buget, și reprezintă 10% din valoarea proiectului se ridică la ca.155.000 euro,adică cca.700.000 lei.
Trebuie să știți că aceste valori pot suporta modificări în ofertele prezentate pentru executarea lucrării,unde sperăm ca aceste sume să mai scadă.
Am conceput canalele colectoare –magistrala- în localitățile unde deja există depusă și magistrala pentru apă.
Ciatlos Gyorgy:când se va continua cu faza a doua?
Primar:când faza unu va intra în funcțiune.Aceasta înseamnă că stația de epurare să fie funcțională și la canalele colectoare să fie legați familiile prevăzute în proiect.
Ciatlos Gyorgy:este vorba de cca. 2 ani?
Primar:dacă în acest an se poate depune proiectul perioada poate să fie și mai scurtă.
Durata de realizare poate să fie și de un an.
Nu sunt lucrări foarte complexe care să nu poată fi realizate destul de repede.
După cum v-am explicat există o lungă canalizare gravitațională,două pompe care sunt absolut necesare la Roteni și Acățari,care au rolul de pompare a apei,respective un rol de frânare dacă este cazul.
Stația de pompare de la Roteni este necesar pentru că , canalizare va trece sub canalul Vețca și pârâul Niraj,iar satul Murgești are o zonă unde este necesară pomparea,drumul comunal fiind la o înălțime mai mare decât fundul pârâului Niraj.
Pecsi Domokos:este vorba despre un proiect absolut necesar dezvoltării comunei,în consecință trebuie sprijinit.
Nagy Dalma Imola:consider că va fi o realizare mare în dezvoltare comunei,cu efecte benefice în mai multe planuri.
Primar:din păcate satul Stejeriș nu este prevăzut în acest proiect.
Szabo Lorand Laszlo:cu o stație de pompare în plus eventual și satul Stejeriș poate li legat la această rețea.
Nam Vilmos:având în vedere distanța mica între satul Roteni și Văleni,poate localitatea Văleni va fi racordată prin Roteni.
Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre.
Pentru : 11 (Ciatlos Gyorgy, Krizsan Tibor ,Magyari Zoltan,More Tibor,Nagy Albert, Nagy Dalma Imola, Nam Vilmos ,Pecsi Domokos, Szabo Lorand Laszlo, Szabo Tibor Levente și Veres Gaspar Ervin )
Împotrivă: 0
Abţineri: 0
Secretar:d-ul primar a prezentat și al treile punct înscris pe ordinea de zi,Vă rog să votați și pe aceasta.
Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea implementării proiectului ”Canalizare menajeră și stație de epurare în com.Acățari,jud.Mureș-etapa 1”
- 5 -
Pentru : 11 (Ciatlos Gyorgy, Krizsan Tibor ,Magyari Zoltan,More Tibor,Nagy Albert, Nagy Dalma Imola, Nam Vilmos ,Pecsi Domokos, Szabo Lorand Laszlo, Szabo Tibor Levente și Veres Gaspar Ervin )
Împotrivă: 0
Abţineri: 0
Președinte de ședință:întrebări,interpelări?
Ciatlos Gyorgy:în parcul de joacă din satul Văleni există un copac a cărei crengi prezintă pericol pentru copii.
Dacă ne puteți ajuta în sensul rezolvări acestei probleme.
Primar:încercați să tăiați aceste crengi cu forțe proprii.
Ciatlos Gyorgy:este dificil datorită liniei de energie electrică , care traversează această zonă.
Primar:când se vor deplasa în localitate angajații firmei care fac ornamentarea satului pentru sărbători de iarnă vă vom acorda sprijinul necesar.
Nefiind alte intervenţi din partea consilierilor,preşedintele de şedinţă mulţumeşte pentru participare ,considerând încheiate lucrările şedinţei de azi.
Preşedinte de şedinţă
Szabo Tibor Levente
Secretar,
JozsaFerenc