22 June 2023

 

ROMÂNIA

JUDEȚUL MUREȘ                                                                                    Vizat,

COMUNA ACĂȚARI                                                                            Secretar general

PRIMAR                                                                                          Jozsa Ferenc

 

PROIECT DE  HOTĂRÂRE 
 

privind aprobarea Contractului de atribuire a gestiunii delegate pentru executarea serviciului de transport in regim de taxi si a Caietului de sarcini

 

           

            Primarul comunei Acăţari;

            Având în vedere referatul de aprobare  a Primarului comunei Acățari nr.4286/2023 , raportul  compartimentului de resort  nr. 4287/2023 ,

 

            Ținând seama de prevederile:

-  Legii nr. 38/2003, privind transportul in regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și  completările ulterioare;

-  Ordinului ministrului internelor și reformei administrative nr. 356/ 2007 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 38/ 2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere

- art.28 alin.(2) din legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006,republicată,cu modificările și completările ulterioare

-    Legii nr.92/2007 a serviciilor de transport public local,cu modiificările și completările ulterioare,

-Ordinului nr.972/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru pentru efectuarea transportului local și a Caietului de sarcini-cadru al serviciilor de transport public local

-Ordinului nr.140/2017 priivind modalitatea de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local

Cu respectarea prevederilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în adminsitrația publică,

            În temeiul prevederilor art.129 alin.(2),lit.”d” coroborate cu alin.(7),lit.”a” coroborat  cu art.139 alin.(1) alin.(5) , art.196 alin.(1) ,lit.”a” din OUG nr.57/2019,privind Codul Administrativ,cu modificările și completările ulterioare

           

 

P r o p u n e :

 

Art.1   Se aprobă Contractul - cadru de delegare a gestiunii serviciului de transport în regim de taxi din comuna Acățari conform anexei nr.1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2   Se aprobă Caietul de sarcini – cadru pentru executarea  serviciului de transport in regim de taxi din comuna Acățari conform anexei nr.2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 3   Se împuterniceşte primarul comunei Acățari să semneze contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport în regim de taxi in Comuna Acățarial cărui proiect a fost aprobat conform art.1.

Art. 4 Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează primarul Comunei Acățari si Biroul financiar contabil și resurse umane.

Art. 5   Secretarul comuneiAcățariva comunica prezenta hotărâre: Instituţiei Prefectului- Judeţul Mureș, Primarului comunei Acățari, Biroul financiar contabil și resurse umane, și se aduce la cunoștință publică.

 

                                                                                                Primar,

                                                                                                Osvath Csaba

 

ROMÂNIA

JUDEŢUL MUREŞ

PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI

Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro, www.acatari.ro

 

                        Nr.4286 /16 iunie 2023

 

REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotarare privind aprobarea „ Contractului de atribuire a gestiunii delegate pentru executarea serviciului de transport in regim de taxi „ si a

„Caietului de sarcini”

 

 

 

             Potrivit reglementarilor Legii nr. 38/2003, privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, modificata si completata, executarea serviciului de transport in regim de taxi se atribuie transportatorilor autorizati de catre autoritatea de autorizare, prin contracte de atribuire in gestiune delegata, incheiate in conditiile legii.

            Odata cu finalizarea procedurii de eliberare  a autorizatiilor taxi se demareaza procedura de incheiere a contractelor de atribuire in gestiune delegata a serviciului respectiv, care se realizeaza pe baza autorizatiilor taxi sau a copiilor conforme obtinute prin procedurile stabilite de lege.

            Perioada de valabilitate a fiecarui contract de atribuire a gestiunii delegate este egala cu durata maxima de valabilitate a autorizatiilor taxi sau a copiilor conforme detinute de transportatorul autorizat, dupa caz , dar nu mai mult de 5 ani.Dupa expirarea contractului, acesta poate fi reinnoit pe baza detinerii in continuare a unor autorizatii taxi sau a unor copii conforme, obtinute, dupa caz, in conditiile legii.

            Contractul de atribuire in gestiune va contine:

            a) caietul de sarcini,

            b) drepturile si obligatiile

            c) lista cu autorizatiile taxi detinute, cu precizarea numerelor de ordine si a valabilitatii acestora; 

            Conform Ordinului nr. 356/2007, privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 38/2003, contractele de atribuire a gestiunii delegate serviciilor de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere si caietele de sarcini se intocmesc pe baza contractului – cadru si a caietului de sarcini – cadru, cu consultarea asociatiilor reprezentative, si se aproba prin hotarare a consiliului local.

            In acest context a aparut necesitatea promovarii unui proiect de hotarare a Consiliului Local Acățari privind aprobarea „ Contractului de atribuire a gestiunii delegate pentru executarea serviciului de transport in regim de taxi „ si a „Caietului de sarcini”.  

            Față de cele prezentate mai sus propunem spre analiză și aprobare proiectul de hotărâre susmenționat în conformitate OUG nr.57/2019,privind Codul Administrativ,cu modificările și completările ulterioare

 

 

 

                                    Primar,

                                            Osvath Csaba

 

 

 

Anexa nr.1

                                                                                                               la HCL nr.___ din _________

 

 

CONTRACT DE ATRIBUIRE IN GESTIUNE DELEGATA

a serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere

 

 

Nr…………..din……………….

Incheiat la sediul UAT COMUNA ACĂȚARI

 

CAPITOLUL I: Partile contractante

 

            Unitatea Administrativ teritoriala Comuna Acățari , adresa sediului, Acățari , Nr. 214, judeţul Mureş, cod fiscal _______ , reprezentat prin Dl Osvath Csaba, având funcţia de primar, in calitate de concedent, pe de o parte, si transportatorul autorizat

 

………………………………………………, cu sediul/ domiciliul in Comuna __________ str……………………..……… nr……………. judetul Mureș, inregistrat sub nr………… la Registrul comertului ………….. , avand contul ………………. deschis la …………………… codul unic de inregistrare ……………….. Reprezentat legal prin ………………… , in calitate de concesionar , pe de alta parte.

           

CAPITOLUL II : Obiectul contractului de atribuire in gestiune delegata

 

            Art. 1. Obiectul contractului de atribuire in gestiune delegata il reprezinta executarea serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere, numai de catre transportatori autorizati de catre autoritatea de autorizare , astfel cum este definit de lege.

 

CAPITOLUL III : Durata contractului

 

            Art. 2. (1) Contractul de atribuire in gestiunea delegata se incheie pentru o perioada egala cu durata maxima  a valabilitatii autorizatiilor de taxi sau a copiilor conforme atribuite, dar nu mai mult de 5 ani.

            (2) Daca pe parcursul derularii contractului de atribuire transportatorul autorizat obtine alte autorizatii taxi sau copii conforme, acestea vor fi incluse in contract prin act aditional, nemodificandu-se durata contractului.

            (3) Dupa expirarea contractului, acesta poate fi reinnoit, pentru autorizatiile taxi sau copiile conforme a caror valabilitate nu a expirat, durata contractului reinnoit fiind egala cu cea mai mare durata de valabilitate a unei autorizatii sau copii conforme detinute, dar nu mai mare de 5 ani.

 

CAPITOLUL IV: Redeventa

Art.3.(1) Pentru atribuirea in gestiune delegata a serviciului public de transport local in regim de taxi , transportatorul autorizat datoreaza o redeventa.

(2) Cuantumul redeventei va fi de 30 lei/luna pentru fiecare autoturism pentru care a fost eliberat autorizație de taxi . Redeventa se va actualiza anual in functie de rata inflatiei.

(3) Redeventa pentru atribuirea in gestiune delegata a serviciului va fi achitată la caseria PrimărieiAcățaripână la data de 15 a lunii urmatoare perioadei de referinta in contul ____________________________deschis la Trezoreria Sighișoara la dispozitia concedentului.

(4) Nevirarea sumelor datorate la data si in conditiile prevazute la art.6 si art.8 atrage penalitati in valoare de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere asupra sumei datorate.

(5)Daca intarzierea achitării/virarii sumelor datorate este mai mare de 30 zile fata de termenul scadent si daca in aceasta perioada nu este invocata forta majora sau nu intervine o noua intelegerei ntre parti, concedentul poate initia instituirea procedurii de reziliere a contractului, cu notificarea acestei intentii catre transportatorul autorizat.

(6)Redevența poate fi achitată integral pentru tot anul fiscal.

 

CAPITOLUL V : Drepturile partilor

SECTIUNEA A: Drepturile concesionarului

Art. 4. Concesionarul are urmatoarele drepturi:

a.       Sa incaseze tarifele aferente transportului in regim de taxi prestat.

b.      Sa utilizeze patrimoniul propriu pentru asigurarea serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere.

c.       In cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, conform legislatiei in vigoare, se poate adresa instantei competente.

d.      Sa aiba acces liber si nediscriminatoriu la activitatile de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere desfasurate pe drumul public.

 

SECTIUNEA B: Drepturile concedentului

Art. 5.  Concedentul are urmatoarele drepturi:

a.       Asocierea intercomunitara, in vederea realizarii unor investitii de interes comun in domeniul infrastructurii aferente transportului in regim de taxi sau in regim de inchiriere

b.      In caz de nerespectare repetata a clauzelor contractuale , poate rezilia contractul de atribuire in gestiune delegate.

c.       Controlul , conducerea si coordonarea serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere

d.      Constatarea si sanctionarea abaterilor de la legislatia in vigoare cu privire la serviciul de transport public local in regim de taxi sau in regim de inchiriere.

 

CAPITOLUL VI: Obligatiile partilor

 

SECTIUNEA A: Obligatiile concesionarului

Art. 6. (1) Concesionarul este obligat:

a.       Sa asigure executarea serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere in conditiile de legalitate, siguranta si calitate;

b.      Sa nu execute alte categorii de transporturi publice decat in regim de taxi, cu taxiuri agreate si avand insemnele de identificare stabilite prin lege;

c.       Sa angajeze ca taximetristi numai conducatori auto care detin certificate de atestare profesionala;

d.      Sa onoreze orice comanda primita, cu respectarea legislatiei in vigoare;

e.        Sa detina asigurare pentru marfurile transportate respectiv pentru persoanele transportate impreuna cu bunurile acestora;

f.        Sa respecte timpul de lucru al taximetristului care nu poate depasi 48 de ore saptamanal sau 12 ore/zi;

g.      Sa nu incredinteze, sub nicio forma, conducerea autovehiculului taxi, pentru a realiza serviciul de transport contractat, altui taximetrist, in cazul transportului autorizat care este persoana fizica sau asociatie familiala;

h.      Sa asigure posibilitatea ca taximetristul sa transmita societatii orice informatii referitoare la intreruperea executarii unei curse sau alte evenimente referitoare la siguranta transportului;

i.        Sa anunte autoritatea fiscala furtul sau disparitia in orice mod, a aparatului de taxat;

j.        Sa instiinteze in scris asociatia din care face parte taximetristul in legatura cu intreruperea contractului individual de munca sau cu sanctiunile aplicate acestuia pentru abateri disciplinare;

k.      Sa prezinte taximetrul la verificare metrologica, in termenele scadente;

l.        Sa furnizeze, la solicitarea autoritatilor cu atributii de control , informatiile privind activitatea de transport desfasurata;

m.    Sa anunte la autoritatea de autorizare orice modificare a conditiilor de acordare a autorizatiilor, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia acesteia;

(2) Concesionarul este obligat sa respecte regulile asumate prin contractual de atribuire in gestiune delegata si normele specifice transportului in regim de taxi, aprobate de Consiliul Local al Comunei Acățari .

 

SECTIUNEA B: Obligatiile concedentului

Art. 7. (1). Concedentul este obligat sa respecte regulile asumate prin contractul de atribuire in gestiune delegata, precum si legislatia in vigoare privind organizarea si functionarea serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere , completate de reglementarile aprobate de Consiliul Local al Comunei Acățari.

(2) Concedentul este obligat:

a. sa notifice la cererea partilor interesate informatii referitoare la incheierea prezentului contract de atribuire in gestiune delegata:

b. sa asigure controlul si monitorizarea respectarii conditiilor cuprinse in prezentul contract de atribuire in gestiune delegata;

c. sa intervina, la cerere, in rezolvarea problemelor care depasesc posibilitatile de solutionare ale concesionarului;

d. sa medieze, pe baza competentelor si a cadrului legal, eventualele divergente, sesizari, plangeri etc., care apar intre concesionar si beneficiarii serviciului contractat, precum si sa intervina in solutionarea situatiilor conflictuale aparute in relatia cu sindicatele, in conditiile in care concesionarul solicita acest lucru;

e. sa aprobe tarifele minime pentru transportul in regim de taxi sau in regim de inchiriere;

f. sa nu il tulbure pe concesionar in exercitiul drepturilor rezultate din prezentul contract;

g. sa propuna pentru aprobarea Consiliului Local strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung a serviciului de transport in regim de taxi sau in regim de inchiriere si programele de investitii corespunzatoare acestui scop;

h. sa intervina ferm in cazurile de concurenta neloiala care perturba desfasurarea activitatii concesionarului;

i. sa nu modifice in mod unilateral contractul de atribuire in gestiune delegata in afara de cazurile prevazute expres de lege sau de prevederile contractului;

 

CAPITOLUL VII: Raspunderea contractuala

 

Art. 8. (1) Forta majora, definita conform legii, apara de raspundere partea care o invoca

(2) In cazul in care una din parti nu isi indeplineste obligatiile prevazute in prezentul contract de atribuire in gestiune delegata, invocand forta majora, aceasta este obligata sa notifice celeilalte parti in scris, in termen de 5 zile de la aparitea motivului invocat, la inceputul si la sfarsitul respectivului caz de forta majora. Partea care nu va respecta aceasta clauza isi va asuma toate riscurile si consecintele ce decurg.

Art. 9. Intarzierea sau neexecutarea obligatiilor asumate din motive de forta majora nu atrage pentru nici una din parti penalizari sau alte compensatii.

Perioada de executare a contractului va fi prelungita cu perioada pentru care a fost invocata si acceptata forta majora.

Art. 10. Daca una din parti rezilieaza unilateral contractul de atribuire in gestiune delegate fara justa cauza, aceasta va fi tinuta sa compenseze daunele ce rezulta.

 

CAPITOLUL VIII: Litigii

 

Art. 11. Partile vor depune toate diligentele necesare pentru rezolvarea  pe cale amiabila a neintelegerilor rezultate din executarea prezentului contract de atribuire in gestiune delegata.

Art. 12. Eventualele litigii care nu pot fi rezolvate conform prevederilor art.11 se vor solutiona pe calea instantelor judecatoresti, potrivit legii.

 

CAPITOLUL IX: Incetarea contractului de atribuire in gestiune delegata

 

Art. 13. Prezentul contract inceteaza in urmatoarele conditii:

a.       La expirarea duratei stabilite in contract, daca partile nu au convenit in scris conditiile legale de prelungire;

b.      In cazul denuntarii unilaterale justificate de catre concedent a contractului de atribuire in gestiune delegata; acesta va trimite o notificare prealabila de 90 de zile, cu plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina concedentului;

c.       In cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concesionar, prin reziliere unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina concesionarului;

d.      In cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, prin reziliere unilaterala de catre concesionar, cu plata unei despagurbiri juste si prealabile in sarcina concedentului;

e.       In cazuri de forta majora, fara plata unei despagubiri;

f.        A fost retrasa autorizatia de transport a transportatorului autorizat;

g.      Au fost retrase toate autorizatiile taxi sau copiile conforme care au fost obiectul prezentului contract;

h.      In cazul anularii contractului de catre concedent, in situatiile prevazute de Legea nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere modificata si completata;

 

CAPITOLUL X : Alte cauze

 

Art. 14. Unui transportator autorizat care detine un contract de atribuire a gestiunii i se interzice sa incheie cu terti contracte de subdelegare a serviciului respectiv.

Art. 15. Cesionarea contractului de atribuire a gestiunii delegate de catre titularul contractului unui alt operator economic sau transportator autorizat nu este admisa decat in cazul in care acest operator  sau transportator autorizat  este rezultatul divizarii sau fuzionarii titularului contractului de atribuire in gestiune, persoana juridica. Operatorul economic respectiv trebuie sa obtina, in conditiile legii, autorizatia de transport pentru a deveni transportator autorizat.

Art. 16. Lista cu autorizatiile taxi sau copiile conforme detinute face parte integranta din prezentul contract.

 

CAPITOLUL XI : Dispozitii finale

 

     Art. 17. Prezentul contract are la baza urmatoarele documente de referinta, care vor fi respectate intocmai de catre concesionar si concedent:

a.       Legea nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, modificata si completata.

b.      Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.38/2003 modificata si completata, aprobate prin Ordinul 356/29.11.2007.

c.       Legea nr.92/2007 a serviciilor de transport public local.

d.      O.U.G. nr.109/2005 privind transporturile rutiere, modificata si completata.

e.       Legea nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice.

f.        O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor , modificata si completata.

g.      Hotararea de Consiliu Local avand ca obiect aprobarea reglementarii transportului in regim de taxi si in regim de inchiriere.

h.      Regulamentul de organizare,  functionare si autorizare a transportului in regim de taxi si in regim de inchiriere, aprobat prin Hotararea de Consiliul Local.

Art. 18. (1) modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre parti.

(2) Concedentul poate modifica unilateral partea reglementara a prezentului contract numai din cauze justificate, cu notificarea prealabila a concesionarului.

Art. 19. (1) Prezentul contract de atribuire in gestiune delegata reprezinta vointa partilor.

(2) Prezentul contract de atribuire in gestiune delegata intra in vigoare la data semnarii si a fost incheiat in doua exemplare.

 

 

Concedent,                                                                                                         Concesionar

………………………………                                                            …………………………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lista cu autorizatii taxi sau copiile conforme detinute

 

Modelul autovehiculului
Nr. inmatriculare
Termenul de valabilitate al autorizatiei taxi sau al copiei conforme
Numarul de ordine al autorizatiei taxi sau al copiei conforme
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

          Președinte de ședință,                                                           Contrasemnează

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

                                                              Anexa nr. 2          

la HCL nr.____ din _________ 

 

 

CAIET DE SARCINI – cadru

pentru transportul de persoane în regim de taxi

Prevederi specifice pentru serviciile de transport de persoane în regim de taxi în comunaAcățari

 

 

Transportul de persoane în comuna Acățari se poate executa numai de către

transportatori autorizaţi de către autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei Acățari, numai în baza autorizaţiei taxi, emisă de aceeaşi autoritate de autorizare .

 

A. DREPTURILE TRANSPORTATORILOR AUTORIZAŢI

1. Transportatorul autorizat care deţine autorizaţii taxi emise de către autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei comunei Acățari poate executa transportul de persoane în regim de taxi în

următoarele situaţii:

a) permanent, în interiorul comunei Acățari, la cererea clientului;

b) ocazional, între comuna Acățarişi alte localităţi sau puncte de interes, numai la

cererea expresă a clientului, cu acordul taximetristului, având obligaţia revenirii în comuna Acățari după executarea cursei;

c) ocazional, între comuna Acățari şi alte localităţi de peste frontieră, la cererea

expresă a clientului şi cu acordul taximetristului, cu obligaţia revenirii

autovehiculului în comuna Acățari, după executarea cursei.

2. Pe toată durata de valabilitate a autorizaţiilor taxi transportatorul autorizat poate să-şi

înlocuiască, la cerere, în mod justificat autovehiculul, pentru care a obţinut o autorizaţie taxi cu

un alt autovehicul deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing , în condiţiile legii şi prevăzute la art. 40 din Ordinul nr. 356/2007 şi la Art. 36 din Regulamentul privind organizarea şiexecutarea serviciului de transport în regim de taxi sau/şi de transport în regim de închiriere în comuna Acățari.

3. Autorizaţiile taxi prevăzute în Anexa 1 la Contractul de atribuire în gestiune delegată a

serviciului de transport în regim de taxi se pot prelungi, la cerere, o singură dată, pentru 5 ani, cu menţinerea obligatorie a aceluiaşi număr de ordine, numai dacă în acel moment autoturismul conform art. 31 alin (2) și (3) din L. 38/2003 legea taximetriei, actualizată, în totalitate sau cel puțin începând cu partea deasupra benzii duble tip șah, vor avea culoarea galbenă, să nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la data fabricaţiei, este deţinut cu titlu de proprietate sau în temeiul unui contract de leasing şi sunt îndeplinite toate cerinţele legii şi ale Regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere.

 

 

B. OBLIGAŢIILE TRANSPORTATORILOR AUTORIZAŢI

1. să asigure executarea serviciilor de transport persoane în regim de taxi în comuna Acățari în

condiţii de legalitate, siguranţă şi calitate;

2. să nu execute alte categorii de transporturi publice decât transport de persoane în regim de taxi,cu taxiuri agreate şi având însemnele de identificare stabilite prin lege şi prin Regulamentul privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi şi în regim de închiere;

3. să nu utilizeze ca taximetrişti conducători auto care nu deţin certificate de atestare a pregătirii

profesionale şi care nu corespund prevederilor Standardului ocupaţional al taximetristului,

înregistrând abateri grave în cazierul de conduită profesională;

4. să nu încredinţeze, sub nicio formă, conducerea autovehiculului taxi, pentru a realiza serviciul de transport contractat, altui taximetrist, în cazul transportatorului autorizat care este persoană fizică sau asociaţie familială;

5. să asigure clientului şi celorlalte persoane transportate beneficiul asigurării lor, a mărfurilor sau a bunurilor acestora pe toată durata transportului;

6. să asigure posibilitatea ca taximetristul să poată transmite la societate orice informaţie referitoare la întreruperea efectuării unei curse sau la alte evenimente referitoare la siguranţa transportului ori personală;

7. să anunţe autoritatea de poliţie, autoritatea fiscală, autoritatea de metrologie şi agenţia service de care depind, în caz de furt sau dispariţie, în orice mod, a aparatului de taxat sau a staţiei radio de emisie-recepţie de pe taxi;

8. să înştiinţeze în scris autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei comuna Acățari în

legătură cu întreruperea contractului individual de muncă sau cu sancţiunile aplicate acestuia pentru abateri disciplinare;

9. să prezinte în termen aparatul de taxat, după instalarea pe taxi, la prima verificare metrologică a taximetrului, precum şi ulterior la termenele scadente;

10. să furnizeze, la solicitarea autorităţilor cu atribuţii de control, informaţiile privind activitatea de transport desfăşurată ;

11. să prezinte, la cererea autorităţii administraţiei publice locale, rapoartele memoriei fiscale

pentru fiecare autovehicul pe care il deţine;

12. să instruiască şoferii la angajare cu privire la îndatoririle acestora conform reglementărilor în

vigoare cu privire la activitatea de transport persoane în regim de taxi

13.să ridice de la Primăria comunei Acățari, în termen de 30 de zile de la eliberare sau vizare :

- autorizaţia de transport;

- autorizaţia taxi;

- autorizaţia taxi modificată.

14. să emită fiecărui taximetrist ecusonul care va fi afişat la loc vizibil pe bordul autovehiculului.

Ecusonul cuprinde obligatoriu următoarele elemente:

a) denumirea transportatorului autorizat deţinător al autorizaţiei taxi respective, aşa cum este

înregistrat la registrul comerţului;

b) numele şi prenumele taximetristului;

c) fotografia taximetristului;

d) ştampila transportatorului autorizat şi semnătura persoanei desemnate;

e) data emiterii ecusonului.

 

 

C. CONDITII PRIVIND DOTAREA AUTOVEHICULULUI CARE, PE BAZA

AUTORIZATIE TAXI POATE EXECUTA TRANSPORT DE PERSOANE IN REGIM DE TAXI

1. autovehiculul trebuie să facă parte din categoria autoturismelor cu până la maximum 5(cinci) locuri , inclusiv locul conducătorului auto.

2. autoturismul să fie dotat cu portiere de acces şi evacuare în dreptul fiecărei banchete sau scaun pentru clienţi , după caz, precum şi cu spaţiu corespunzător transportului bagajelor de mână .

3. pentru personalizarea autovehiculului taxi în trafic, caroseria acestuia, în totalitate, sau cel puțin începând cu partea deasupra benzii duble tip șah, vor avea culoarea galbenă

4. linia mediană orizontală a caroseriei, de regulă sub nivelul geamului, a fi marcată pe părţile laterale de o bandă dublă de carouri tip şah, de culori alternative alb şi negru, de dimensiuni 3 x 3 cm (se va aplica prin lipire este exclusă metoda cu magnet)

5. autoturismul taxi să fie dotat cu lampă taxi în stare de funcţionare, de culoare galbenă ,cu inscrisul TAXI pe faţă şi spate, aprinsă permanent în timpul programului de lucru şi care conţine două lămpi suplimentare, de culori diferite a căror semnificaţie vazută din spate este următoarea:

a) în stânga, o lampă de culoare roşie care, atunci când este aprinsă, indică poziţia <<Ocupat>> a taxiului, respectiv există comandă client şi prestaţia se tarifează;

b) în dreapta, o lampă de culoare verde care, atunci când este aprinsă, indică poziţia <<Liber>> a taxiului, respectiv nu există comandă client.Lampa taxi trebuie să fie omologată de către R.A.R.;

6. autoturismul taxi să fie dotat cu aparat de taxat în stare de funcţionare, cu taximetrul care respectă prevederile legilor în vigoare şi cu aparatul de marcat electronic fiscal avizat conform prevederilor Legii nr. 38/2003 cu modificările şi completările ulterioare şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările ulterioare;

7. aparatul de taxat din dotarea autovehiculului taxi va îndeplini cerinţele prevăzute la Art. 41 din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările şi completările ulterioare.

8. autoturismul taxi să fie dotat cu telefon mobil

9. pe fiecare din portierele din spate se va aplica câte un ecuson;

10. pe portierele din faţă ale taxiului se aplică înscrisuri privind valorile tarifelor de distanţă (lei/km), practicate pe timp de zi şi pe timp de noapte, astfel încât acestea să fie vizibile de la minimum 5 metri. Afişarea se va face pe colant auto-adeziv şi va avea dimensiunea unui FORMAT A4, cu înălţimea de 210 mm şi vor fi inscripţionate cu negru pe fond alb. Mărimea caracterului va avea 20 mm înăţime şi grosimea de 3 mm;

11. lampa taxi poate fi astfel dimensionată încât pe părţile laterale, opţional, să se poată înscrie vizibil datele de identificare ale acestuia sau ale dispeceratului taxi, astfel cum sunt înregistrate la registrul comerţului, şi numărul de apel telefonic al dispeceratului taxi care îl deserveşte;

12. în cazul în care nu se respectă prevederile de la pct.11 denumirea dispeceratului taxi şi numărul de apel telefonic al dispeceratului taxi care îl deserveşte se pot înscrie şi pe caroseria autovehiculului taxi;

13. bonul client trebuie să conţină elementele precizate la Art. 42 din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările şi completările ulterioare;

14. este interzisă efectuarea unui transport în regim de taxi cu aparatul de taxat defect, cu lampa taxi scoasă din funcţiune sau fără a elibera bonul client la finalul cursei.

 

 

D. OBLIGAŢIILE TAXIMETRIŞTILOR

1. să aibă permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel puţin 2 ani;

2. să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic;

3. să aibă vârsta minima de 21 de ani;

4. să aibă ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, respectând conduita de bună practică, conform prevederilor Standardului ocupaţional al taximetristului;

5. să deţină atestatul pregătirii profesionale valabil şi să îl prezinte la solicitarea organelor de control abilitate de lege ;

6. să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul comunei Acățari şi să respecte solicitările legale ale acestuia;

7. să oprească pe traseu la semnul clientului, când se află în poziţia de operare <<Liber>>, cu excepţia cazului când se deplasează să preia un client la comanda dispecerului sau când condiţiile de trafic nu permit această manevră;

8. să elibereze bonul client la finalul cursei, pe baza căruia va încasa contravaloarea prestaţiei efectuate;

9. să nu pretindă ca plată pentru prestaţia efectuată decât suma prevăzută pe bonul client;

10. să nu implice taxiul în mod deliberat, direct sau indirect, în activităţi cu caracter infracţional ori în alte acte antisociale;

11. să anunţe organele de poliţie, în cel mai scurt timp şi cu prioritate, despre orice eveniment grav la care au participat sau au fost martori;

12. să nu angajeze transportul unui client aflat în stare avansată de ebrietate;

15. să transporte clientul la destinaţie pe traseul solicitat ori convenit cu acesta (în cazul în care clientul nu îşi exprimă altă dorinţă , el va fi transportat la destinaţie pe ruta ce mai scurtă)

 

 

 

14. să nu încarce taxiul peste capacitatea sau gabaritul de transport autorizat;

15. să asigure integritatea calitativă şi cantitativă a mărfurilor sau bunurilor transportate, în cazul în care clientul nu le însoţeşte pe durata transportului;

16. să transporte bagajele clienţilor, în cazul transportului de persoane, în limitele spaţiului destinat pentru acestea, fără perceperea de tarife suplimentare;

17. să prezinte informaţiile cerute sau să faciliteze accesul organelor de control împuternicite la aparatul de taxat, pentru verificare;

18. să nu transporte bagaje sau bunuri care să nu permită închiderea portbagajului, portierelor şi a geamurilor;

19. să nu execute activitatea de transport în regim de taxi fără a avea sigiliile corespunzătoare la aparatul de taxat;

20. să nu transporte clienţi pe bancheta din faţă decât în cazul în care îi atenţionează în prealabil că au obligaţia să poarte centura de siguranţă;

21. să nu execute activitate de transport în regim de taxi fără a avea aparatul de taxat şi lampa taxi în funcţiune pentru poziţia de operare respectivă ;

22. să se supună controlului autorităţilor abilitate şi să prezinte la control, în timpul activităţii, documentele prevăzute de legislaţia în vigoare şi de prezentul regulament;

23. să poarte obligatoriu centura de siguranţă când circulă fără client, în restul cazurilor portul centurii fiind opţional;

24. să nu utilizeze staţia radio din dotarea taxiului pentru alarmare nejustificată, care poate genera sau favoriza tulburarea ordinii publice;

25. să nu execute curse în afara localităţii de autorizare decât în condiţiile prevăzute la art. 18 din Legea 38/2003 cu modificările şi completările ulterioare;

26. să nu fumeze şi să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului.

27. să aibă un compartament civilizat şi preventiv faţă de partenirii de trafic şi organele de control;

28. să aibă ţinuta îngrijită ( pantalon, cămaşă , sacou - în funcţie de anotimp ) fiind interzisă îmbrăcămintea necorespunzătoare ( şort, maiou, şlapi);

29. să nu păstreze ca şi granţie documentele sau obiectele personale aparţinând clientului

30. să întreţină aspectul curat şi îngrijit al autovehiculelor , atât în interiorul cât şi în exteriorul acestora

31. să nu execute lucrări de întreţinere şi reparaţii, spălarea şi salubrizarea autovehiculelor în staţiile de aşteptare sau pe domeniul public

32. să nu polueze fonic în staţiile de aşteptare

33. să nu utilizeze codurile de urgenţă la care raspund taximetriştii. În situaţii critice justificate taximetristul poate transmite apel de urgenţă prin mijloacele specifice de comunicare, aflate în dotarea autovehiculului taxi, către serviciile specializate de intervenţie rapidă respectiv Poliţia Acățari.

34. să nu folosească un limbaj neadecvat, suburban care să deranjeze clienţii

35. la solicitare, clienţii vor fi ajutaţi la urcarea şi coborârea din autovehicul, în special persoanele cu handicap, persoanele în vârstă şi femeile gravide.

36. să nu refuze transportul transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers.

37. să nu staţioneze în vederea preluării clienţilor ( poziţia LIBER) decât în locurile special amenajate şi semnalizate

38. să nu opreasca si să staţioneze în staţiile destinate transportului în comun

39. să se prezinte la autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei comunei Acățari ori de câte ori

sunt solicitaţi în vederea efectuarării controlului asupra dotării autovehiculului şi asupra documentelor obligatorii la bord . Contactarea se face prin intermediul dispecerului la care transportatorul autorizat a declarat că este arondat.

 

 

 

 

 

 

 

 

E. DOCUMENTE OBLIGATORII LA BORDUL AUTOVEHICULELOR

1. La bordul autovehiculelor care presteaza serviciile de transport persoane in regim de taxi, trebuie să se gasească următoarele documente valabile:

a) autorizaţia taxi ;

b) certificatul de înmatriculare a autovehiculului;

c) copia certificatului de agreare;

d) asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora;

e) asigurarea de raspundere civilă;

f) certificatul de atestare a pregătirii profesionale a conducatorului auto;

g) legitimaţia conducătorului auto, dacă are calitatea de angajat;

h) copia buletinului de verificare metrologica a taximetrului;

i) ecusonul taximetristului, afişat la vedere;

j) lista cu tarifele practicate, afişată la vedere;

Pe portierele autovehiculului trebuie să fie aplicate cele 2 ecusoane .